Befektetések alapelvei

Ahhoz, hogy a befektetési eszközök, termékek világában el tudjál igazodni, tisztábban kell lenned a következőkkel, még akkor is ha egy látszólag korrekt pénzügyi tanácsadóval van dolgod:

Befektetések első szabálya: mindig tudd mibe fektetsz, értsd, hogy termeli a befektetés a pénzt.

Ha egy vállalatba fektetsz tájékozódj, hogy mit állít elő, mivel termel pénzt, mennyire nyereséges. Ha állampapírt veszel, akkor az államnak kölcsönzöl, ami után kamatot kapsz. Vállalati kötvény esetében a cégnek hitelezel. Egy bonyulultabb kontrukció, mint például egy nyugdíjbiztosítás, nem biztos, hogy érthető egy a témában kevésbé járatos ember számára. Amelyik befektetést nem érted pontosan, azt kerüld el! A spekuláció szintén nem kezdőknek való.

Második szabály: Hogyan és mennyi pénzt rak a zsebedbe ez a befektetés évente?

A részvények évente vagy negyedévente meghatározott mennyiségű pénzt fizetnek a tulajdonosnak. Az állampapírok, kötvények úgyszintén évente kamatot fizetnek. Egy kiadó ingatlan bérlője minden hónapban azonos mennyiségű díjat fizet a tulajdonosnak. Tudd, hogy hozzávetőlegesen egy befektetés mikor mennyi pénz fizet Neked. Minél bonyolultabb a befektetés, annál kevésbé világos, hogy mennyi pénzt fial, és arra is csak a múltbeli hozamok alapján következtethetsz, ami a jövőben teljesen más lehet. Ha olyan befektetést választasz, ami csak a lejáratkor fizet, nagy különbség lehet az elvárt és a tényleges hozam között.

Harmadik szabály: Hogyan tudsz kiszállni a befektetésekből?

Miért kellene már az elején gondolni a kiszállásra? Mindenkinek vannak távlati céljai, amihez pénz szükséges, ehhez előre tudnod kell mikor mennyi pénzt fektethetsz be, milyen időtávra, és milyen hozamot vársz. Ha életed végéig a befektetésed hozamaiból szeretnél megélni az is lehetséges, de akkor sem folyamatosan nyomon kell követned a befektett pénzt. Állampapírok, kötvények általában meghatározott időtartamra szólnak, ahogy a legtöbb pénzügyi termék is. Ha részvényekkel rendelkezel, és az osztalék miatt sok-sok évig szeretnéd megtartani, akkor is érdemes évente néhány alkalommal felülvizsgálnod ezeket a cégeket. Ha például a kezdő osztalékhozam lecsökken 2,0-2,5 % alá, és/vagy a kifizetési ráta tartósan 90-100 % fölé emelkedik, akkor el lehet gondolkodni az eladáson. Leginkább akkor fektess másba, ha az a befektetés nagyobb profittal kecsegtet.

Negyedik szabály: Hogyan tudod a befektetéseid hatástöbbszörözni?

A legegyszerűbben a kamatos kamat elvével, a kamatokat rögtön visszaforgatod a befektetésbe, így a 10 év alatt meg is duplázhatod az eredeti hozamot. Másik lehetőség a hatástöbbszörözésre, hogy kihasználod az adókezvezményeket, például Magyarországon Tartós Befektetési Számla (TBSZ) illetve Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) nyitása. Ha van rád módod növeld a befektett pénz mennyiségét, folyamatosan takaríts meg és fektess be.

Ötödik szabály: Hogyan tudod a befektetéseid megvédeni?

Ketté kell választani a befektetések védelmét. Egyrészt meg kell védened a pénzed nagymértékű piaci zuhanásokkal szemben. Ez történhet úgy, hogy több dologba fektetsz be, részvényekbe azon belül is különböző cégekbe, kisebb részben állampapírba (valaki az aranyra és ingatlanra esküszik). Nem egyszerre, hanem több alkalommal vásárolsz, és valamennyi készpénzt is hagysz egy válság esetére (ún. short illetve opciós ügyletekkel is levédheted a tőkéd nagy részét, ha lehetőség van a szolgáltatódnál, de kizárlólag annak, aki elsajátította ezen ügyletekkel kapcsolatos tudást). A fizikai védelem is legalább olyan fontos. Amelyik pénzügyi szolgáltatónál a befektetéseid elhelyezed, rendelkeznie kell betétbiztosítással legalább 100000 euróig. Másrész legyen garantálva, hogy csak te férhess hozzá a pénzedhez, például kétlépcsős azonosítással, SMS-kóddal, ujjlenyomattal stb.