Hogyan adózz az osztalék után?

Az alapszabály gazdasági társaságok osztaléka esetében, hogy az osztalékból 15 % személyi jövedelemadót, és 15,5 % szociális hozzájárulási adót kell fizetni. A szociális hozzájárulási adó személyenként évente maximum a bruttó minimálbér 24-szeresének a 15,5 %-a lehet, vagyis 2021-ben egy személy maximum 622.728 Ft ilyen típusú adót fizethet be. A személyi jövedelemadónak felső korlátja nincs. A jó hír, hogy alkalmazottként a szociális hozzájárulást részben vagy egészben le is tudhatjuk. Tehát 15 + 15,5 % az adó a saját vállalkozásunk esetében is.

Adókedvezmények

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban (EU, Norvégia, Izland) működő vállalatok, tőzsdére bevezetett részvényeik után kapott osztalék mentesül a szociális hozzájárulási adó alól.

Tartós befektetési számla nyitása – TBSZ

A tartós befektetési számla egy olyan megtakarítási forma (értékpapírszámla), amely 5+1 éves futamidejű, és 3 év után illetve lejáratkor adókedvezményt biztosít a tulajdonosának. Csak Magyarországon létezik, és csak hazai brókercégeknél lehet nyitni. A nyitás évében december 31-ig lehet rá befizetni, utána már nem lehetséges, csak a számlán található pénzt lehet befektetni a későbbiekben. Ha a lezárást követő 3 éven belül pénzt veszünk ki belőle, akkor az adókedvezmény elvész. Három év után 10 %-ot, ötödik év után nem kell adót fizetni. Az Európai Gazdasági Térség részvényei esetében a teljes személyi jövedelemadót, a többi esetben a szociális hozzájárulási adót lehet megtakarítani az árfolyamnyereség után fizetett kötelezettségekkel egyetemben.

Az adót minden esetben a kifizető vonja le, fizetési kötelezettségünk nincs, csak bevallási.